Ostružiny

Rubus Fruticosus – Ostružina beztrnná

Právě nám rozkvetly beztrnné ostružiny. A hnedle se jich naše holky chopily a snaží se věnovat každému kvítku maximální péči.

Ostružina beztrnná (Rubus fruticosus) je opadavý keř, který se vyskytuje převážně v mírném podnebném pásu. Tato rostlina patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) a je příbuzná s dalšími druhy rodu Rubus, jako jsou maliny a jeřabiny.

Ostružina beztrnná je keř dorůstající výšky obvykle od 1 do 2 metrů, i když někdy může být i vyšší. Má rozložitý růst a tvarem připomíná lehce zakřivenou hroznu. Větve jsou hnědé a silné, často s množstvím drobných chloupků.

Listy ostružiny beztrnné jsou složené, tvořené pěti lístky. Lístky jsou podlouhlého tvaru s pilovitými okraji a tmavě zelenou barvou. Na lístcích mohou být vidět jemné chloupky.

Ostružina beztrnná kvete na jaře, obvykle v květnu a červnu. Květy jsou bílé nebo růžové, jednoduché a mají pětičetnou symetrii. Jsou uspořádány do shluků a vytvářejí drobné květenství.

Po opylení se z květů začnou vyvíjet plody, které jsou známé jako ostružiny. Ostružiny jsou drobné a kulaté a mají tmavě fialovou až černou barvu. Jsou pokryty jemnými chloupky a mají sladkou až mírně kyselou chuť.

Ostružina beztrnná je vytrvalá rostlina, která se množí jak semeny, tak i vegetativně pomocí oddenků. Je schopná růst ve velkém množství půdních typů, ale nejvíce jí vyhovují dobře propustné a mírně kyselé půdy.

Celkově je ostružina beztrnná oblíbená rostlina pro pěstování díky svým sladkým plodům a atraktivnímu vzhledu. Je to rostlina, která si získává srdce zahrádkářů i příznivců domácích ovocných plodin.

Tags